Waarom zijn bekkenbodem oefeningen belangrijk?
Leer in 10 oefeningen jou bekkenbodem op een goede manier aan te spannen!
Steeds meer zorgprofessionals raden bekkenbodem oefeningen aan, en dat is niet voor niets. Deze oefeningen helpen bij allerlei klachten: van het verminderen van incontinentie tot het verlichten van lage rugpijn en het versterken van de stabiliteit in je bekken. Ze kunnen echt een verschil maken in hoe je je dagelijks voelt. In deze blog lees je waarom bekkenbodem oefeningen zo goed zijn!
Wat zijn bekkenbodem oefeningen?
Bekkenbodem oefeningen versterken de spieren onderin je bekken die je blaas, darmen en (bij vrouwen) baarmoeder ondersteunen. Deze oefeningen helpen je beter controle te houden over je lichaam en voorkomen of verlichten klachten zoals incontinentie en lage rugpijn. Regelmatig oefenen zorgt voor meer stabiliteit en kan veel ongemakken verminderen.
Veel mensen krijgen ooit te maken met zwakkere bekkenbodemspieren, bijvoorbeeld na een zwangerschap, door het ouder worden of door bepaalde gezondheidsproblemen. Door deze spieren sterker te maken, voorkom je klachten zoals incontinentie, rugpijn of verzakkingen van organen. Bekkenbodemoefeningen zijn daarmee waardevol voor iedereen die zich fitter en sterker wil voelen.
Het fijne is: bekkenbodemoefeningen zijn makkelijk te doen en overal toe te passen! Je kunt ze liggend, zittend of staand uitvoeren zonder speciale apparatuur. Begin simpel, bouw de spanning van de bekkenbodemspieren rustig op, en naarmate je sterker wordt, kun je moeilijkere oefeningen proberen.
Bekkenbodem oefeningen voor mensen met of na kanker
Voor sommige mensen die kanker hebben of hebben gehad, zijn bekkenbodem oefeningen een belangrijke stap in het herstel. Behandelingen voor baarmoeder-, eierstok-, baarmoederhals-, prostaat-, endeldarm- en blaaskanker kunnen de bekkenbodemspieren verzwakken. Hierdoor kun je klachten krijgen als urine-incontinentie of ontlastingsproblemen. Bekkenbodem oefeningen kunnen hier een groot verschil maken!
Voor mannen die behandeld zijn voor prostaatkanker is het versterken van de bekkenbodem belangrijk voor een betere blaascontrole. Ook bij mensen die een behandeling voor rectum- of blaaskanker hebben ondergaan, kunnen bekkenbodem oefeningen de spiercontrole verbeteren en de kwaliteit van leven verhogen.
Door deze oefeningen regelmatig te doen, bouw je de kracht en stabiliteit in je bekken op. Dit kan niet alleen helpen om klachten te verminderen, maar ook je alledaags comfort en zelfvertrouwen vergroten.
10 oefeningen om je bekkenbodemspieren te versterken!
Je mag alle oefeningen elke dag 10 maal uitvoeren. Start met oefening 1 tot met oefening 4 om te leren hoe je de bekkenbodem aanspant. Als je deze oefeningen beheerst, kunt je verder gaan met oefening 5 tot met oefening 10.
Oefening 1: Leren voelen
Ga op je rug liggen op een stevige ondergrond, met je knieën opgetrokken en je handen losjes op je buik. Adem langzaam in tot je buik opbolt. Houd even je adem in, sluit je vagina en anus stevig. Probeer te voelen dat je bekkenbodem niet alleen bij de anus intrekt, maar ook bij de plasbuis. Blijf aanspannen terwijl je langzaam uitademt, zonder te persen. Laat daarna de spanning van je sluitspieren los. Herhaal dit zittend en staand met je handen op je schoot of je lichaamsgewicht verdeeld over beide benen.
Oefening 2: Spanningsopbouw in 3 stappen
Span alleen je bekkenbodem aan, zonder je buik of billen aan te spannen.
Span iets harder aan, waardoor je navel iets naar binnen gaat.
Span nog harder aan, waardoor je billen ook vanzelf samenknijpen. Probeer daarna weer helemaal te ontspannen
Oefening 3: Holle rug / Bolle rug
Trek tijdens een uitademing rustig je bekkenbodem in, alsof je je kruis iets optilt van de ondergrond. Laat los voordat je weer inademt. Begin rechtop zittend op een kruk of stoel. Focus op het midden van de bekkenbodem. Ga vervolgens zitten met een bolle rug en focus meer op de achterkant rond de anus. Zit daarna met een holle rug en focus op de voorkant rond de plasbuis.
Oefening 4: Ritssluiting
Ga op je rug liggen, knieën opgetrokken en handen langs je lichaam. Adem langzaam in tot je buik opbolt. Trek tijdens de uitademing je bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof je een rits van een strakke broek dichttrekt. Houd je bekkenbodem aangespannen tijdens de volgende drie ademhalingen en laat dan de spanning langzaam los. Herhaal deze oefening 10 keer, ook zittend, in kruiphouding en staand.
Oefening 5: Been optillen tijdens aanspanning bekkenbodem
Lig op je rug met knieën opgetrokken en handen langs je lichaam. Span je bekkenbodem stevig op zonder je stuit van de grond te tillen. Houd de spanning vast terwijl je voorzichtig één knie iets optilt, zet deze weer terug en laat dan pas je bekkenbodem los. Deze oefening helpt je om de bekkenbodem aangespannen te houden tijdens beweging.
Oefening 6: Bewegen tijdens aanspanning bekkenbodem
Ga op handen en knieën zitten met je heupen boven je knieën. Trek je bekkenbodem stevig op en ga voorzichtig met je billen naar achteren. Voel of je bekkenbodem aangespannen blijft.
Oefening 7: Kuchen tijdens aanspannen bekkenbodem
Dit is een korte, maximale aanspanning van de bekkenbodemspieren om buikdruk op te vangen. Ga zitten op een stoel en span je bekkenbodem aan tijdens een kuch of een harde 'ssss' of 'pfff'.
Oefening 8: Lopen met aanspannen bekkenbodem
Ga rechtop staan met je hielen iets naar elkaar gedraaid. Span je bekkenbodem aan zonder je navel in te trekken of je billen samen te knijpen. Loop rustig weg terwijl je de spanning in je bekkenbodemspieren behoudt. Probeer 10 passen te lopen met deze spanning. Je kunt deze oefening makkelijk in je dagelijks leven toepassen, bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen.
Oefening 9: Naar toilet lopen met aanspannen bekkenbodem
Span je bekkenbodem aan tot ongeveer 30% van de maximale kracht en wacht even tot de aandrang minder wordt. Loop rustig naar het toilet terwijl je je bekkenbodem licht vasthoudt. Zorg ervoor dat je niet met je knieën tegen elkaar gedrukt of met samengeknepen billen staat, want dit kan leiden tot vermoeidheid van de spieren. Gebruik een positieve gedachte, zoals: "Ik haal het toilet, ik kan het!"
Oefening 10: Tillen met aanspannen bekkenbodem
Span je bekkenbodem aan zonder je navel in te trekken of je billen samen te knijpen. Til een ‘zwaar’ voorwerp op en span tijdens het tillen je bekkenbodem aan. Zet het voorwerp weer neer en ontspan daarna je bekkenbodem.
Hulp nodig bij het trainen van de bekkenbodemspieren?
Voel je je onzeker of je de oefeningen goed uitvoert? Of wil je werken aan je algehele fitheid? Stuur een bericht en Fysio & Trainer Anouk neemt contact met u op.